Sunday, May 3, 2015

یکی از صد قهرمان حوزه اطلاع رسانی


سوم ماه مه برابر است با روز جهانی مطبوعات. این روز بنا به پیشنهاد بخش فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) پس از تصویب مجمع عمومی این سازمان در نوامبر سال 1991 به عنوان روز جهانی مطبوعات نامگذاری گردید و از آن تاریخ به بعد این روز همه ساله از سوی کشورها و سازمان های مختلف دفاع از آزادی بیان و اهل رسانه با بررسی اوضاع، احوال و چالش‌هایی که مطبوعات در جهان با آن مواجه اند مورد تجلیل قرار می گیرد.
«آزادی مطبوعات سنگ بنای سایر آزادی‌ها و یکی از پایه‌های اصلی حفظ شرافت انسانی محسوب می‌شود. وجود رسانه‌های آزاد، مستقل و کثرت‌گرا در هر جامعه‌ای برای بهره‌مندی از این آزادی ضروری است (1).»

سعید  متین پور خبرنگار  انسانهای بی رسانه بود. اخبار و وقایع زندگی اجتماعی، عقاید و افکار عمومی ملتش را منعکس می کرد و با آگاهی از حقوق شهروندی مطالبات ملت آذربایجان را در چارچوبی دموکراتیک مطرح می کرد. آری، سعید صدای ما و گزارشگر وضع موجود ملتش بود. سیزدهم اردیبهشت ۱۳۹۳ در آستانه «روز جهانی آزادی مطبوعات» از سوی «سازمان گزارشگران بدون مرز» (2) به عنوان یکی از صد قهرمان حوزه اطلاع‌ رسانی معرفی شد. دلیل این امر فعالیت‌های شجاعانه او اعلام شد که موجب ارتقای آزادی شده است.

عطیه طاهری همسر سعید در گفتگویی درباره او می‌گوید: «سعید در عین حال که از حقوق پایمال شده‌ تمامی فعالان دفاع می‌کرد و به این سبب فعال حقوق بشری می‌تواند باشد، اخبار فعالان بازداشت شده‌ در حاشیه و نادیده گرفته شده را هم منتشر می‌کرد و به این صفت یک خبرنگار می‌تواند باشد. او همواره همه‌ خواسته‌هایش را در چارچوبی دموکراتیک مطرح کرده است و فهم دموکراتیک در عرصه‌ سیاست جدی‌ترین دغدغه‌ اوست. سعید خواستار زندگی بخشیدن به زبان مادری در مدرسه و دانشگاه است. خواستار حق تحصیل به زبان مادری یعنی زبان تورکی در مدرسه‌ها و دانشگاه‌‌هاست.»
سعید روزنامه‌نگار هویت‌طلب زنجانی فارغ التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه تهران و عضو هیات تحریریه هفته نامه های «یارپاق»، «موج بیداری»،«امید زنجان»، «پیام زنجان»،«دیلماج»  وبلاگ نویس و فعال حقوق بشر است که به خاطر عقیده، نوشتن مطلب در نشریات و مقالات در وبلاگ و سایر فعالیتهای مدنیش به 8 سال زندان (3) محکوم شده و هم اکنون در زندان زنجان در حال گذراندن دوران محکومیت خود است.
در پیام روز جهانی رسانه‌ها در سالهای گذشته با استناد به ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر مبنی بر آزادی عقیده و بیان تاکید شده «آزادی رسانه‌ها مستلزم آزادی عقیده و حق جستجو، دریافت و انتشار اطلاعات و دیدگاه‌ها به هر وسیله ارتباطی و بدون محدودیت مرزها می‌باشد. این آزادی برای هر جامعه سالم و پویا ضروری و بنیادین می‌باشد.»

آزادی بیان معیاری اساسی برای هر نوع جامعه‌ی چندصدایی و دموکراتیک است. نقض این آزادی همواره به نابودی سایر موازین حقوق بشر منجر می‌شود و آزادی بیان از پایه‌های اصلی حفظ سلامت جامعه و ایجاد تحول در آن است.

قانون اساسی و مطبوعات در ایران

می توان در رابطه با مطبوعات به اصول زیر از قانون اساسی اشاره كرد:

اصل سوم : « بالابردن سطح آگاهی‌های عمومی در همه‌ی زمینه‌ها با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانه‌های گروهی و وسایل دیگر از وظایف دولت است.»

اصل بیست و چهارم : « نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر آنكه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشد. تفصیل آن را قانون معین می كند.»

اصل بیست و پنجم : « بازرسی و نرساندن نامه‌ها، ضبط و فاش كردن مكالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلكس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هر گونه تجسس ممنوع است مگر به حكم قانون.»

اصل یكصد و شصت و هشتم : « رسیدگی به جرائم سیاسی و مطبوعاتی علنی است و با حضور هیأت منصفه در محاكم دادگستری صورت می‌گیرد. نحوه‌ی انتخاب، شرایط و اختیارات هیأت منصفه و تعریف جرم سیاسی را قانون بر اساس موازین اسلامی معین می كند.»


پ.ن:
1. پیام مشترک دبیرکل سازمان ملل، بان کی‌مون و ایرینا بوکووا مدیرکل سازمان علمی فرهنگی و آموزشی یونسکو به مناسبت روز جهانی آزادی رسانه‌ها در سال 2012 
2.گزارشگران بدون مرز یک سازمان غیرانتفاعی بین‌المللی دفاع از آزادی مطبوعات و حمایت از خبرنگاران و روزنامه‌نگاران است. مقر این سازمان در کشور فرانسه قرار دارد. تنها سازمان دولتی که به این سازمان کمک می‌کند کمیسیون اروپا است، که مرکب از ۱۵ دولت مختلف است.
3. قاضی صلواتی، قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی متین پور را به اتهام ارتباط با بیگانگان به ۷ سال و به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی به یکسال و مجموعاً به ٨ سال حبس تعزیری محکوم کرده‌است. او هم اکنون دوران محکومیت خود را در زندان  زنجان می‌گذراند.

No comments:

Post a Comment